#

Turistično društvo Pirniče

Ohranjanje ljudskega izročila

Za ohranjanje navad in običajev naših babic in dedov ter nasploh življenja na vasi smo pripravili različne odmevne dogodke in tako marsikateri običaj ohranili pred pozabo. Dragocen je vsak drobec naše polpretekle zgodovine, ki ga ohranimo. Naj omenimo le nekaj najodmevnejših dosedanjih akcij in razstav:

Kresna noč v Straži - 21. 6. 2019

Vila Rosnica

Tisti večer, ki najavlja kresno noč, sonce z zadnjimi žarki še posebej lepo okrasi nebo, oblake in meglice nad vodami in močvirji. Saj bo povsod tam to noč še posebej veselo. Vse nebo žari v mavričnih barvah še dolgo potem, ko sonca ni več na obzorju. Poslovilo se je mogočno, kot se za tak večer spodobi, saj bo od jutrišnjega dne vsak dan manj sijalo, vsak dan bo manj časa svetlo, z vsakim dnem bo ostalo manj poletnih dni.

Tudi narava se je odzvala temu prijaznemu pozdravu, in ko se je poslovil še zadnji zlati žarek in je padel mrak, je zavel tam doli ob močvirju skrivnosten veter, zažuborela je voda v

potoku, zašelesteli so listi na vejah dreves, zazibala se je praprot v hladnem pišu in trosila svoje seme vsenaokrog. Vse živalce, ki so nevede ujele seme praproti v svoje kožuščke, med perje ali se jim je zataknilo za ušesca, so se začudeno opazovale, saj so kar naenkrat razumele druga drugo in vse govorice tam okoli. Žabe, miške, polži, veverice, sove, čuki, modri kačji pastirji, sive čaplje, zajčki in srne in srnjački. Smejali so se drug drugemu in se čudili, kako da se nikogar ne bojijo, da so vsi prijatelji med seboj.

Tudi žabja melodija je zazvenela tisti večer še posebej lepo in ubrano. Žabice so regljale, kvakale, regale in piskale, da je bilo joj. Kjer živijo žabe, so tudi ljudje drugačni, nasmejani in prijazni, saj jim zvečer ni treba gledati televizije, niti buljiti v računalnike, samo sedijo pred svojimi hišami, štejejo zvezde na nebu in poslušajo žabjo melodijo iz daljave. Najlepšo glasbo poleg jutranjega žvrgolenja ptic, najlepšo in najbolj zdravilno.

Tisti večer je prišla iz svojega domovanja ob izviru tudi vila Rosnica s svojimi spremljevalkami. Vila vse leto skrbi, da je voda v izviru bistra in dobra. Še posebej na kresno noč ima voda ob izviru čudežno moč, saj takrat pozdravi vse tegobe in težave tega sveta. Vila poskrbi, da se imajo ljudje, ki pijejo to vodo, radi in spoštujejo drug drugega.

Njen izvir je predvsem zgodaj spomladi tudi čarobno okrašen, saj tam rastejo prvi zvončki, prve srajčke, modri jetrniki, vijoličasti podleski, drobne marjetice, zeleno tevje ... Vse belo je takrat tam okoli, nato pa vse modro in rumeno in zeleno. Belo kresničje je najlepše ob kresu, ko vila in njene spremljevalke z drobnimi koraki zaplešejo tam okoli. Tako lepo plešejo v luninem siju in ob tihem šelestenju listja, da se jim kmalu drug za drugim pridružijo vsi zamaknjeni prebivalci tistega začaranega kotička, tudi tisti, ki po navadi ob taki uri že spijo. In potem rajajo in se smejejo vse do ranih jutranjih ur.

Takrat, ob prvem svitu, se vila in njene spremljevalke umaknejo v svoje domovanje. In za njimi tudi vsi plešoči prebivalci tistega kotička. Vse do naslednjega leta. Do naslednje kresne noči.

Mlekarija pod Šmarno goro

Danes še malokdo ve, da so bile pirniške mlekarice poznane in visoko cenjene v Ljubljani, kamor so redno vsak dan v tednu in vsak dan v letu dobavljale mleko. Imele so svoje stalne stranke ali stalna odjemalna mesta. Skupaj z Likovno sekcijo KUD-a Pirniče smo pripravili etnografsko in slikarsko razstavo v avli Doma krajanov Pirniče, ki je prikazala zgodovino mlekarstva pri nas.

Moj ljubi kruhek

Tudi ta razstava v avli doma krajanov in pred njim je bila pripravljena v sodelovanju z Likovno sekcijo KUD Pirniče in s sodelovanjem ostalih vaščanov. Številne domačije so nam odprle svoja vrata in pomagale zbrati popolnoma vse pripomočke, orodja, naprave, stroje, ki so bili v naši polpretekli zgodovini potrebni za sejanje, žetje, čiščenje, »merjenje«, mlačev, mletje, shranjevanje…, da je iz zlatih žitnih zrn nastal dišeč domači kruh. Naj omenimo, da na razstavi ni manjkal niti pravi, več tonski, kombajn s kmetije Pr'Črnet. Verjetno so bili zadnjič prikazani nekateri pripomočki, orodja in priprave - plod neprecenljivih izumov domače pameti, ki zaradi starosti in materialov nezadržno propadajo.

Ličkanje koruze in prepevanje ljudskih pesmi

Tudi to je bil prisrčen dogodek pod Črnetovim kozolcem oktobra 2013. Ličkali smo, prepevali ob spremljavi harmonike in iskali sladke dobrote v kupu še neoličkane koruze, kar je najbolj razveselilo naše najmlajše. Tudi slastnega ričeta, ki se je kuhal med ličkanjem, smo bili vsi zelo veseli.

Žehtanje v Straži

Naj omenimo le še Žehtanje v Straži, ki je na plan privabilo izjemno veliko krajanov. Kako so naše babice in tudi matere nekoč to počele, je zanimalo vse vaščane. Ker smo vodovod dobili šele v začetku šestdesetih let, je bilo to opravilo nekdaj del našega vsakdana. Z originalnimi perilniki, ribežni/ mašinami in škafi so z garami, kolesi ali peš prinesle gospodinje perilo v Stražo. Le smledniški grof je svoje perilo poslal s konjem…


nap. Turistično društvo Pirniče

junij 2019