#

Turistično društvo Pirniče

Vsakoletne akcije

Srčkanje

Naša prva pomladna akcija, s katero odženemo zimo in prikličemo pomladno igrivost, je Srčkanje. Z njim obeležujemo vsaki dve leti ljudski običaj ko se ptički ženijo, posvečen ljubezni ter dan žena. Na prvega pomladina – Valentina vas okrasimo s srčki, pravimi rdečimi, lesenimi srčki. Na njih so sporočila naših članov in krajanov in zato so še posebej dragoceni. Na ogled so vse do 8. marca v počastitev dneva žena. Srčke vsako leto obesimo malo višje, saj jih, kljub višini, vedno nekaj izgine neznano kam. Verjetno jih najbolj goreči zaljubljenci odnesejo svojim izbrankam v znak VELIKE - polmetrske – ljubezni. Prav zanimivi so bili odzivi krajanov, predvsem prva leta. Prejeli smo veliko pohval in marsikdo se je sprehodil po vasi, da je lahko prebral vse napise. Danes so najbolj zanimivi za tiste, ki niso naši krajani in jih ta nenavadna dekoracija zanima do take mere, da parkirajo avto pred domom krajanov in si vzamejo čas za branje vseh sporočil. Veliko jih srčke tudi navdušeno fotografira. Nekaj odmevnih člankov o tej naši akciji je bilo tudi v dnevnem časopisju.

Semanji dan na Telečjem

Prvi Semanji dan, ki je postal sedaj že tradicionalen, smo organizirali septembra 2006. Potekal je pod naslovom Semanji dan na Telečjem z največjo dirko telet na tem koncu sveta in navdušil številne obiskovalce. Poleg tekmovanja telečjih ekip, sprehoda teličkov, prikaza domače žehte, prodaje domačih izdelkov in pridelkov na stojnicah, teličkolova ter telečjih in domačih dobrot iz Mojčine kuhinje, nas je ob glasbi domačih ansamblov pozdravil tudi naš slavni krajan Jakob Aljaž.

Osamosvojitveni pohod z baklami

Na Osamosvojitveni pohod z baklami se podamo vsako leto 26. decembra ob 18. uri zvečer izpred Doma krajanov Pirniče. Na poti obiščemo rojstno hišo Jakoba Aljaža, kjer nas s krajšim kulturnim programom pozdravijo domači umetniki, nadaljujemo skozi gmajno in zaključimo pohod pred domom krajanov, kjer se pogrejemo ob toplem čaju, kuhanem vinu in domači potici.


nap. Turistično društvo Pirniče

oktober 2016