#

Turistično društvo Pirniče

Ohranjanje ljudskega izročila

Za ohranjanje navad in običajev naših babic in dedov ter nasploh življenja na vasi smo pripravili različne odmevne dogodke in tako marsikateri običaj ohranili pred pozabo. Dragocen je vsak drobec naše polpretekle zgodovine, ki ga ohranimo. Naj omenimo le nekaj najodmevnejših dosedanjih akcij in razstav:

Mlekarija pod Šmarno goro

Danes še malokdo ve, da so bile pirniške mlekarice poznane in visoko cenjene v Ljubljani, kamor so redno vsak dan v tednu in vsak dan v letu dobavljale mleko. Imele so svoje stalne stranke ali stalna odjemalna mesta. Skupaj z Likovno sekcijo KUD-a Pirniče smo pripravili etnografsko in slikarsko razstavo v avli Doma krajanov Pirniče, ki je prikazala zgodovino mlekarstva pri nas.

Moj ljubi kruhek

Tudi ta razstava v avli doma krajanov in pred njim je bila pripravljena v sodelovanju z Likovno sekcijo KUD Pirniče in s sodelovanjem ostalih vaščanov. Številne domačije so nam odprle svoja vrata in pomagale zbrati popolnoma vse pripomočke, orodja, naprave, stroje, ki so bili v naši polpretekli zgodovini potrebni za sejanje, žetje, čiščenje, »merjenje«, mlačev, mletje, shranjevanje…, da je iz zlatih žitnih zrn nastal dišeč domači kruh. Naj omenimo, da na razstavi ni manjkal niti pravi, več tonski, kombajn s kmetije Pr'Črnet. Verjetno so bili zadnjič prikazani nekateri pripomočki, orodja in priprave - plod neprecenljivih izumov domače pameti, ki zaradi starosti in materialov nezadržno propadajo.

Ličkanje koruze in prepevanje ljudskih pesmi

Tudi to je bil prisrčen dogodek pod Črnetovim kozolcem oktobra 2013. Ličkali smo, prepevali ob spremljavi harmonike in iskali sladke dobrote v kupu še neoličkane koruze, kar je najbolj razveselilo naše najmlajše. Tudi slastnega ričeta, ki se je kuhal med ličkanjem, smo bili vsi zelo veseli.

Žehtanje v Straži

Naj omenimo le še Žehtanje v Straži, ki je na plan privabilo izjemno veliko krajanov. Kako so naše babice in tudi matere nekoč to počele, je zanimalo vse vaščane. Ker smo vodovod dobili šele v začetku šestdesetih let, je bilo to opravilo nekdaj del našega vsakdana. Z originalnimi perilniki, ribežni/ mašinami in škafi so z garami, kolesi ali peš prinesle gospodinje perilo v Stražo. Le smledniški grof je svoje perilo poslal s konjem…


nap. Turistično društvo Pirniče

oktober 2016