#

Novice Župnije Pirniče

PRILAGODITEV PASTORALNIH DEJAVNOSTI V ŽUPNIJI PIRNIČE

Pirniče, 17. oktobra 2020

Dragi prijatelji!

S slabšanjem razmer v zvezi s COVID-om se po naročilu naših škofov bistveno spreminja tudi način naše pastorale. Javne svete maše so začasno prepovedane; za razliko od spomladanskega zaprtja, so zdaj odsvetovani tudi prenosi svetih maš po spletu. Bolnikom, ki tudi sicer ne bi prišli v cerkev, ostaja možnost sodelovanja pri sveti maši preko medijev kot so Radio Ognjišče, TV Exodus in TV SLO. Vsem ostalim pa škofje priporočajo obisk cerkve in prejem svetega obhajila. V naših cerkvah bo to mogoče vsako nedeljo med 8:30 in 9:00 v Spodnjih in med 10:30 in 11:00 v Zgornjih Pirničah. Možnost za prejem obhajila in blagoslova bo trajala pol ure, zato ni nobene potrebe, da pridete točno ob začetku tega časa. Če bo pred vstopom v cerkev potrebno počakati, da pridete na vrsto, v tem času obvezno upoštevajte dejstvo, da vsako neprevidno srečevanje oseb, ki ne pripadajo vašemu gospodinjstvu, utegne imeti usodne posledice. Prihajajte po družinah ali kot posamezniki, vendar striktno upoštevajoč potrebno medosebno razdaljo. Po vstopu v cerkev si razkužite roke ter z nameščeno masko pristopite k oltarju; v cerkvi sami zmolite kesanje in očenaš. Pred oltarjem boste prejeli obhajilo (seveda na roko) in blagoslov. Cerkev nato zapustite skozi zakristijo (stranska vrata) in se po najbližji poti vrnete do avtomobila ali domov.

In še nekaj drugih aktualnih obvestil:

  • Uradnih ur v župnijski pisarni ne bo, zato se za vsak posamezen obisk prej dogovorite po telefonu ali elektronski pošti.
  • Verouk bo odslej potekal na daljavo, kar pomeni, da boste starši po elektronski pošti tedensko dobivali potrebna navodila. Naj bo ta čas preizkušnje priložnost, da se z otrokom pogovarjate tudi o verskih temah, sploh pa, da skupaj z otrokom več molite. Če kdaj, potem je razlogov za molitev zdaj zares dovolj.
  • Kot rečeno prenosov svetih maš po spletu ne bo. Bo pa vsak večer ob 18:30 na našem YouTube kanalu (Župnija Pirniče) molitveno bogoslužje: rožni venec, litanije ali druge molitve in pobožnosti. Ob sobotah bo bogoslužje Božje besede z berili prihodnje nedelje in nagovor, pridiga. Molitev bo končana nekaj pred 19.00 uro, da boste lahko, vsi ki bi si to želeli, sodelovali še pri prenosu svete maše na Radiu Ognjišče. Ob nedeljah prenosov ne bo.
  • Seveda v tem času tudi nedeljskih nabirk ne bo. Svoj dar boste lahko oddali v nabiralnik ob obisku cerkve, ko boste prišli k obhajilu, lahko pa ga nakažete tudi neposredno na transakcijski račun Župnije Pirniče, ki ga najdete na naši spletni strani na portalu Pirnice.si.
  • Čas preizkušnje, v katerem smo se znašli, naj bo priložnost, da se še bolj zavemo krhkosti in dragocenosti življenja. Stvari, ki so se nam do sedaj zdele samoumevne, še zdaleč niso take. In če kaj, potem je na mestu hvaležnost za vse, kar smo in kar imamo. Bogu hvala za vse, kar nam daje in vse pred čemer smo že bili obvarovani.

Hvala za razumevanje in dobrohotnost.

Ostanite zdravi in pogumni tudi v prihodnje!

Blaž Jezeršek, župnik